Fruity Loops Ile Audio Kaydi

öncelikle bilgisayar destekli müzik kitabın için gercekten teşekkürler
harikaydı bi solukta okudum diyebilirim ama eger zahmet olmazsa küçük
problemlerim var cevaplarsan sevinirim.

öncelikle cake walk sonarı uygun fiyata nasıl alabilirim yada
indirebileceğim bir site var mı? ingilizcem pek iyi sayılmaz

ayrıca fruity loopsun içinde audio gitar kaydını nasıl yapabilirim?

konfigurasyonum ses kartım audıgy zs2 marshall valvestate s80 gitar anfim ve
yamaha elektro gitarım var digi tech rp80 processor gerci bir de mikrofon
aldım ama cok ucuz bişey ne tavsiye edersin? benim amacım doom tarzı
bestelerimi fruity loopsta elektronik altyapı ile aranje etmek vokalsiz
sadece enstrumantal bu arada ses kartının kayıt özelliği var ama yaptığım
kayıtları programa yani fruity loopsa aktaramıyorum zaten kaliteninde pek
iyi olduğu söylenemez…

12 yıldır gitar calıyorum death doom punk trash gibi pek çok şeyi caldım iyi
bir ritm gitarist sayılabilirim ve bunu kayıt etmek elektronik alt yapıyla
süslemek istedim ileriye bi şey bırakmak buna karar verdiğimde bu konuyla
yani bilgisayarla kayıt konusunda hiç bi bilgim yoktu sonuçta program bilmek
cok önemli tam umudumu kesmişken vatan bilgisayarda kitabını gördüm cok
acıklayıcı ve yalın bir dili vardı cok teşekkürler…

==============================

Merhaba…

Oncelikle kitap hakkindaki yorumlarin icin tesekkur ederim =) Bilgisayar destekli muzik konusunda olabilecek herseyi kapsayan bir kitap yazmak cok zor, ama konuya yeni baslayanlara atacaklari ilk birkac adimda yol gosterebildim sanirim.

Cakewalk Sonar, Cubase gibi urunleri lisansli olarak satin almak istersen Compel`e basvurabilirsin. http://www.compel.com.tr adresinde hem satilan urunleri gorebilir, hem de bayilerin listesine erisebilirsin. Istanbul`da oturuyorsan, Tunel`deki Kivilcim Muzik`i tavsiye ederim. Orada Orhan Bey var, bu konularda son derece bilgili biri; urunler konusunda ona guvenebilirsin. Benim tavsiyem, para verip almisken Cakewalk Sonar yerine Cubase alman olur. Programlar birbirine cok benziyor zaten, kitapta Cakewalk uzerinde anlatilan hemen herseyi Cubase`de de kolayca yapabilirsin.

Programlarin lisanssiz olarak nasil bulunabilecegi konusunda ise birsey diyemiyorum tahmin edebilecegin sebeplerden oturu =)

Konfigurasyonun fena gozukmuyor. Soyleyecegim ilk sey ses kartinla ilgili. Eger baslangic seviyesinde `Kayit nasil yapiliyor ogreneyim` diyorsan, Audigy ZS2 ihtiyac duyacagin herseyi karsilayacaktir. Ancak; bu kartin kayit kalitesi cok yuksek olmayacaktir. Eger baslangic seviyesini gectiysen ve yaptigin kayitlarin ses kalitesi de senin icin onemli hale geldiyse, Creative EMU veya M-Audio Audiophile serisinden en az 24 bit 96 kHZ kayit yapabilen bir ses karti almani tavsiye ederim. Merak edersen, ben Creative EMU 0404 kullaniyorum ve profesyonel ihtiyaclara dahi rahat rahat cevap verebiliyor.

Ikinci yorumum ise, amfi & pedal secimin hakkinda. Temiz gitar kaydi yapmak icin, elindeki konfigurasyonla Gitar -> RP80 -> Amfi -> Mikrofon -> Ses Karti seklinde bir yol izleyeceksin diye tahmin ediyorum. Bu yoldaki problem; amfi ve mikrofon arasina `hava` girecegi icin ses kalitesinde kayip yasayacak olman. Ayrica mikrofonun kaliteli bir enstruman mikrofonu degilse, amfiyi ne kadar tonlarsan tonla, ses kaydini tamamladiginda MID seslerin on plana ciktigi bir sonuc alacaksin. Bunu duzeltmek icin Sequencer`inin mikser seceneklerini zorlaman gerekecek. Eger temiz bir ton almak istersen; ya amfiden cikip dogrudan dogruya ses kartina gir (varsa amfinin dijital cikisini kullanman daha da iyi olacaktir), ya da RP80 & Marshall`i bir kenara birakip amfi simulatorlu bir Processor al. Ben Boss GT-8 kullaniyorum ve hem sahnede, hem de kayitlarda tertemiz ses elde edebiliyorum. Benzer bir urun olarak POD XT Live`i da dusunebilirsin, ama kisisel tercihim GT-8.

Bilgisayar yardimiyla nasil birsey yapmak istedigini anladim. Ancak; Fruity Loops, ne yazik ki Audio kaydi konusunda pek verimli bir program degil. Diger kanallardaki seslerin karismadigi temiz bir Audio kaydi yapmak icin mikser ayarlarini yapmak bile basli basina zahmetli bir is. Olur da bunu basarsan dahi; program islemci konusunda cok musrif davraniyor, bu yuzden kayit sirasinda atlama / cizirti gibi problemlerle karsilasacaksin.

Fruity Loops`daki sesleri kullanmak istiyorsan, bunu yapmanin verimli yolu programi bir Sequencer gibi kullanip gitarlari da bu programa kaydetmek degil. Bunun yerine, sana iki alternatif yol onerebilirim:

ZOR YOL: Rewire ozelligini kullanarak Fruity Loops ile Cakewalk veya Cubase arasinda dogrudan bir baglanti kurabilirsin. Bu sekile; Sequencer programin, Fruity Loops`dan gelen sesleri herhangi bir Track gibi degerlendirecektir. Ne var ki, bu yontem cok zahmetlidir ve yuksek islemci gucu gerektirir, o yuzden pek tavsiye etmiyorum.

KOLAY YOL: Fruity Loops ile Cakewalk / Cubase icinde birbirinden bagimsiz iki farkli proje yarat. Bu projelerin olculeri ve tempolari ayni olsun. Parcalarinin elektronik altyapilarini Fruity Loops`da hazirlayip WAV formatinda Export et. Ardindan, Cakewalk / Cubase icerisinde yeni bir Audio Track yarat ve bu WAV dosyasini buraya Import et. Bu noktadan itibaren, Fruity Loops ile isin bitmis olur ve gitar & vokal kayitlarina Cakewalk / Cubase`de devam edebilirsin.

Umarim faydali olabilmisimdir… Kolay gelsin.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a comment