Ibanez JS 1600

Genelde bir sanatçının adıyla çıkarılmış enstrümanlara dikkatli yaklaşmak gerekir; zira o sanatçının çaldığı enstrümanın birebir aynısı değil, hayranlarına satış yapabilmek için sanatçının adının yapıştırıldığı kötü bir taklitle karşı karşıya olabilirsiniz.

Ne var ki, Ibanez JS (Joe Satriani) serisinin üst modellerinde bu durumu yaşamazsınız. Ibanez JS 1600, bu serinin sabit köprülü modelidir.

Öncelikle şunu belirteyim: Joe Satriani’yi çok sevmeme rağmen, çalma tarzım ve tekniğim ondan çok farklıdır – tabii ki ondan çok daha geride 😉 Bu gitarı bana aldıran şey, üzerindeki Joe Satriani imzası değil, gitarın özellikleri olmuştu.

Gitar iki Humbucker’a sahip; ve selektörü 3 pozisyonda durabiliyor. Ton ve Volume düğmesi var. Gelelim süprizlere: Ton düğmesini yukarı çektiğinizde; Humbucker gitarınız bir anda Single Coil bir gitara dönüyor. Yani; bu gitara sahip olan kişi aslında aynı anda hem bir Single Coil hem de bir Humbucker gitara sahip oluyor. Vintage Clean Blues tonlarından modern ve ağır Alternative Rock tonlarına uzanan yelpazede; hayal ettiğiniz her tonu bu gitardan alabilirsiniz.

Bir diğer süpriz de şu: Volume düğmesini yukarı çektiğinizde, sesi kıstığınızda devreye giren bir High Mid Boost etkinleşiyor. Bu da, parçanın ortasında sesi kıstığınızda tonun boğulması problemini ortadan kaldırıyor.

Gitarın diğer bir artısı, sabit köprülü olması. Floyd Rose sevip gitara çığlıklar attırmak isteyenler bunu bir eksi olarak görebilir 😉 Ancak; sabit köprünün inanılmaz güçlü Sustain’i ve sahnede tel koptuğunda entonasyon bozulmadan çalmaya devam edebilme avantajı beni yıllar önce Floyd Rose’lardan soğuttu.

Tel kopması demişken; bu gitarda Auto-Lock ve Auto-Trim sistemi var. Yeni tel takmak istediğinizde teli sıkıştırıyorsunuz, akord etmeye başladığınızda fazlalık kısmı kendi kendine kesilip kopuyor. Sarma, çevirme dertlerine son. Eli çabuk biri, kopan teli sahnede iki şarkı arasında bile değiştirebilir.

Gitarın resmi sayfasına http://www.ibanez.com/ElectricGuitars/model-JS1600 adresinden erişebilirsiniz. Ürün hakkındaki tarafsız yorum ve videoları, Google ve Youtube üzerinden bulabilirsiniz.

Bu gitarın kendisiyle yapılmış örnek bir ev kaydı için, http://www.myspace.com/keremkoseoglu adresinde “Polar Girl” adlı parçayı dinleyebilirsiniz. Parçayı beğenmeyebilirsiniz; ama tonları beğeneceksiniz 😉

Eğer Humbucker + Single Coil iki gitara tek bir gitar fiyatına sahip olmak isterseniz; veya Joe Satriani + sabit köprü seviyorsanız, bu gitarı kaçırmayın.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a comment