Meksika vs Amerikan Jazz Bass

Bas gitar öğrenmek istiyorum ve Amerika’dan gelen bir arkadaşım vasıtası ile oradan bas gitar alacağım. Fender Standard Jazz Bass veya Fender Deluxe Jazz Bass modellerinden birini tercih edeceğim. Ancak Amerikan modelleri ile (MIM) Meksika modelleri arasında ciddi fiyat farkı var. Örneğin Deluxe için 750 USD ve 1750 USD gibi. Hobi olarak çalmayı düşünüyorum bazen de bir iki arkadaşım var onlarla çalabilirim. Ders aldıktan sonra çalmayı becerebileceğim bile henüz şüpheli olduğundan Meksika modellerinden almayı düşünüyorum. Bu konuda senin görüşün nedir, hangi modeli almam gerektiği ile ilgili bana tavsiyede bulunabilir misin?

Hobi olarak çalacağına göre, ilk bas gitarının yüksek yatırım yapılmış bir bas gitar olmaması mantıklı olacaktır.

Jazz Bass başlamak için iyi bir seçim, zira “Desert Island” bas olarak bilinir. Precision Bass, Stingray, vs Sound’larına yaklaşabilir, Marcus Miller Slap tonu veya Jaco Nasal Tone da alabilirsin. Farklı tonal opsiyonları keşfetmek için uygun.

Söylediğin modeller arasındaki genel farklar şöyle:

  • MIM Standard, düşük maliyet = ucuz işçilik ve neredeyse gelişigüzel seçilmiş ahşap demek. Şanslıysan çok iyi ahşap da çıkabiliyor, ama muhtemelen vasat – orta arası olacaktır. Diğer parçalarını istersen zaman içinde değiştirebilirsin zaten (manyetik, vs). Bu, pasif bir bas olacaktır.
  • MIM Deluxe, üsttekinin aynısı + aktif / pasif Switch edilebilir demek. Aktif modda 9V pille çalışan Preamp devreye girer ve bas gitarın çıkış gücü biraz artar + üzerindeki EQ’dan amfiye dönmeden ton ayarlayabilirsin.
  • American Standard: MIM ile aynı, ama işçilik + ahşap kalitesi daha yüksek olacaktır.
  • American Deluxe: MIM Deluxe ile aynı, ama işçilik + ahşap kalitesi daha yüksek olacaktır. Ve sanırım daha iyi parçalar kullanıyorlar, Web sitesinden kontrol edebilirsin.

Denemeden almak istemezsen, Tünel’de Senkop veya Kıvılcım Müzik Fender satıyor. Bu bahsettiğin gitarları orada deneyip, hangisi daha çok hoşuna gidiyor görebilirsin. Ancak; daha önce eline hiç bas gitar almadıysan, bu 4’ü arasında en hesaplısı olan MIM standard başlamak için işini rahat rahat görür.

Şu anda odaklanman gereken şey; melodi, ritm, Timing, armoni bilgisi, trafik, vb gibi şeyler olacaktır. Bu konularda belli bir noktaya geldikten sonra farklı ton arayışın başlarsa, veya rastladığın bir başka bas gitar teknik / tonal herhangi bir sebepten daha çok hoşuna giderse, hala da çalıyor ve bu hobide gelecek görüyorsan, o zaman eskisini satar, daha büyük bir yatırımla daha iyisini alırsın. Başlangıç seviyesinde MIM Standart – American Deluxe arasındaki fark senin için küçük olacaktır.

Ancak, getirttikten sonra hemen yeni bir set tel alıp (40-60-80-100 öneririm, 45-105 de olabilir) bir Luthier’e götürerek sap, entonasyon, vs Setup ayarlarını yaptır. Zira bas gitar, fabrika çıkışında muhtemelen rahat çalınamayacak bir durumda olacaktır. Doğru ayarlanmış bir gitar, iki kat daha rahat çalınır.

Türkiye’den bir de amfi alman gerekecektir. Ev için Roland Micro Cube öneririm, ben de onu kullanıyorum. Pratik yapmak için fazlasıyla yeterli, ve taşınabilir olduğu için arkadaşına vs de götürebilirsin. Zuhal Müzik’te var.

Şimdiden hayırlı olsun =)


Posted

in

,

by

Comments

Leave a comment