sahibinden.com Fiyat Belirleme

sahibinden.com üzerinde epey alım / satım yapmış biri olarak, ürünlerime nasıl fiyat belirlediğimi paylaşmak istiyorum.

Bu yöntem; yüksek fiyat verip çok uzun süre beklemek veya düşük fiyat verip (hızlı satmaya rağmen) çok zarar etmek alternatiflerinin arasında bir orta nokta olarak görülebilir.

Açılış fiyatı belirleme

Öncelikle; site üzerinde aynı / muadil ürün satan var mı diye bakıyorum. Varsa; sitedeki ortalama fiyatı bulup, ürünümün artısı / eksisine göre ortalama fiyatın üzerinde veya altında bir açılış fiyatı belirliyorum.

Sitede muadili yoksa, Türkiye’de ürünün satışı var mı diye bakıyorum. Varsa, Türkiye fiyatının %80’ini açılış fiyatı olarak belirliyorum. Üründe kusur, vs varsa daha altına inilebilir.

Türkiye’de de muadili yoksa, yurtdışı satış + kargo + gümrük ücretinin tamamını açılış fiyatı olarak belirliyorum. Zira müşterim; bu ürünü yurtdışından getirmeye kalksa bir sürü zahmete ve riske girecek, halbuki benden hazırını deneyerek alabiliyor. Bunun da bir bedeli var – 2. el olmasının karşılığını risksiz olmasıyla dengelemiş oluyoruz.

Fiyat Azaltma

Ürün, başlangıç fiyatından müşteri bulmayabilir. Bu durumda, Japon usulü ihaleye benzer bir fiyat değişikliğine gidiyorum.

sahibinden.com , ilana alıcı çıkmazsa ayda bir ilanı otomatik yeniler ve bildirim gönderir. Her bildirim geldiğinde, fiyatı tekrar elden geçirmek gerektiğini anlıyorum.

Öncelikle ürünün sitedeki muadillerini tekrar gözden geçiriyorum. Sitedeki ortalama fiyat dramatik şekilde düştüyse, kendi fiyatımı da ona göre ayarlamam gerekir.

Aksi takdirde, yeni fiyatı eskisinin %80 ‘i olarak belirliyorum. Böylece 100₺ olan bir ilan; satılmazsa ikinci ay 80₺, üçüncü ay 64₺, dördüncü ay 50₺ gibi bir fiyata iniyor.

Siz kendinize uygun bir başka indirim oranı belirleyebilirsiniz tabii. Ben hızlı satmak / zarar etmemek arasındaki dengeyi %80 ile yakaladığımı düşünüyorum.

Pazarlık

Site içi pazarlık kaçınılmaz. Sizden muhakkak indirim istenecektir.

Varsayılan indirimli fiyatı %90 olarak belirliyorum. Zira en geç bir ay sonra fiyatı %80’e zaten indireceğim ve o fiyattan belki de alıcı çıkacak (bilhassa favorilerine ekleyenler varsa). Mevcut alıcı beklemeden hemen indirim istiyorsa, bu hızlı işlemin de bedeli olmalı. O yüzden %20 indirimin tamamını değil, yarısını %10 olarak yansıtıyorum.

Alıcının gelip ürünü kendisinin alması, kargoyu ödemesi, vb durumlar yine fiyatı etkileyebilir.

Bazı durumlarda alıcı taksit isteyebiliyor. Eğer kendisine güvenirseniz bu da düşünülebilir bir yöntem. Veya GeT açabilirsiniz ve kredi kartıyla alabilir, ama kredi kartı komisyonunu kimin üstleneceği yine ayrı bir pazarlık konusu.

Son Fiyat

İster fiyatı düşürerek, ister pazarlık ederek olsun; (sağlamsa) ürünün bana maliyetinin %50’sinin altına şimdiye kadar pek inmedim. O seviyeye gelmeden satıldı. Daha altına inmek de bana yazık olur.


Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a comment