Limiter, Compressor Olur Mu?

Öncelikle; Compressor’un ne olduğunu bilmiyorsanız How I Use Compressors başlıklı yazıma göz atmanızı öneriyorum.

Compressor; 1:2 veya 1:4 modunda düşük Ratio ile kullanıldığında ve sesi açıldığında, düşük sesli notaları yükseltme ve yüksek sesli notaları kısma özelliği sayesinde dinamik aralığı daraltır. Daha dengeli ve eşit bir ses dağılımı sağlar.

Limiter; 1:10 veya 1:20 gibi yüksek bir Ratio ile kullanıldığında, daha çok belli bir sesin üzerine çıkan notaları kısmak için kullanılır. Bu sayede, masaya yüksek ses (Peak) gitmesini önleyen bir sigorta görevi görür.

Teoride; 1:10 – 1:20 değerine çıkabilen bir Compressor, Limiter gibi kullanılabilir. 1:2 – 1:4 – 1:8 değerlerine inebilen bir Limiter da Compressor gibi kullanılabilir.

Örneğin; Boss LMB-3 pedalının üzerinde 1:1 – 1-sonsuz ‘a kadar Ratio değeri var ve Threshold ayarlanabiliyor. Dolayısıyla temel bir Compressor gibi de kullanılabilir kanaatindeyim.

Compressor pedallarında, bilhassa bütçe yükseldiğinde; Clean Blend, High Pass Filter, Soft/Hard Knee, Attack/Release Time, Metering gibi ek özellikler de oluyor. Bu özellikler sizin için elzem değilse, elinizdeki hesaplı Limiter pedalını (düşük Ratio’ya inebilmesi kaydıyla) basit bir Compressor gibi kullanmamanız için bir sebep yok.


Posted

in

, ,

by

Tags:

Comments

One response to “Limiter, Compressor Olur Mu?”

  1. […] you wonder if you can use a limiter as a compressor, check this article […]

Leave a comment