Sekar Nedir?

MÜDDESİR SURESİNDE “SEKAR’IN ÜZERİNDE 19 VARDIR” DERKEN 19 İLE NE ANLATILMAK İSTENMİŞTİR?

Bu ayet, temelde iki farklı şekilde yorumlanabilir. Önce ayetin tamamını inceleyelim:

“Ben, “Kur’ân beşer sözüdür” diyen kimseyi yakında Sekar’a yaslayacağım. Bilir misin nedir Sekar? Ne geriye bir şey bırakır, ne de bir şeyi eksik bırakır. O, insan/deri için olağanüstü levhalar yapandır/susayandır/uzaktan görünendir/bir gösterge olandır. Sekar’ın üzerinedir “on dokuz.”

Burada; iki temel görüş bulunmaktadır. Bu görüşlerden ilki, bu ayetin cehennemi anlatması ve Kuran’ın beşer sözü olduğunu iddia edenlerin cehennemde yanacak olması ile ilgilidir. Diğeri ise, zamanla gelişen teknolojinin yardımıyla Kuran’ın beşer sözü olmadığının anlaşılacağı ile ilgilidir.

Cehennem yorumunu benimseyenlere göre;

  • Sekar; Arapça’da “Sıcaklık yayan, sıcaklık yayarak yakan” anlamına gelmektedir. Ateş kelimesinden farklı bir ifadedir. Bu da cehennem ateşidir.
  • “Ne geriye bir şey bırakır, ne de bir şeyi eksik bırakır” ifadesi, ateşin geriye hiçbir şey bırakmamacasına insanı yakacağını ifade eder.
  • Ayetteki sesteş sözcüklerden, derileri kavurduğuna dair anlam kabul edilir.
  • Sekar’ın üzerindeki on dokuz ise; cehennemde görevli olup cezanın tatbikini garanti eden görevli meleklerin sayısıdır.

Teknoloji yorumunu benimseyenlere göre;

  • Sekar’ın “Yakıcı bir sıcaklık yayma” özelliği, bugünkü teknolojik cihazların yaydığı radyasyona tekabül eder. O yüzden ateş kelimesi değil, “Yakıcı sıcaklık yayan” anlamındaki Sekar kelimesi tercih edilmiştir. Teknoloji gelişip bu tarz cihazlar ortaya çıktığında, bu cihazlar yardımıyla Kuran’ın beşer sözü olmadığı kesinleşecektir.
  • “Ne geriye bir şey bırakır, ne de bir şeyi eksik bırakır” ifadesi, Sekar’ın (yani radyasyon yayan teknolojik cihazların) geriye açıkta bir şey bırakmayacak şekilde mükemmel analiz yapabilmesini ifade eder.
  • Ayetteki sesteş sözcüklerden “levha” anlamın kabul edilir. Bu levhalar, bilgisayar / tablet / telefon gibi cihazların ekranlarıdır.
  • Sekar’ın üzerindeki “on dokuz” ifadesi ise, Kuran’ın geneline yayılmış olan ve 19 rakamının katlarıyla ölçülebilen mükemmel matematiksel dengeyi ifade eder. Bu konuda pek çok araştırma ve makale vardır, araştırabilirsiniz. Kuran’ın indiği çağda, bilhassa 23 senede ve yaşanan olaylar üzerine ayetlerin indiğini düşünürsek, bu kadar çok sure / ayeti 19’un katlarını bu kadar mükemmel bir dengeyle o çağda teknolojisi olmayan insanların getirmesinin imkansız olduğunu görebiliriz. Sekar (teknolojik cihazlar), zamanı geldiğinde Kuran ayetleri arasında bu tarz hesaplamaları açıkta bir şey kalmayacak şekilde yaparak bu 19 imzasını ortaya çıkaracak ve Kuran’ın beşer sözü olduğunu ifade edenlere bir ders verecektir.

Posted

in

by

Tags:

Comments

2 responses to “Sekar Nedir?”

  1. […] sorunun cevabı, Sekar Nedir makalemizde […]

  2. Talha Avatar
    Talha

    Ustad Hayati Si’in kitaplari gecekten “hayati” onemd.

Leave a comment