Çok yönlü gitar vs Uzman gitar

Bu yazı, gitarist bir arkadaşımla sohbetimizden alıntıdır. KVK sebebiyle ismini açıklamıyorum.

Çok yönlü gitarın katma değeri, beklentinin altında kalabilir

Bas gitarda G&L L-2000 diye bir model var mesela. Switch’ler, serisi, paraleli derken 18 kombinasyon var. Ama denediğimde işime yarayacak 3-4 ton buldum, kalanı mikste kaybolacak ince detaylar gibime geldi.

Uzman gitarlar genelde daha problemsizdir

Subjektif olarak; karmaşık kontrolleri olan gitarlarda bazen müzikaliteyi unutup ince ton detaylarında fazla vakit / endişe harcadığımı fark ediyorum. Psikolojik Headroom’dan yiyor.

Eşlik için Precision Bass’ı o yüzden çok seviyorum. Diğer enstrümanların pek işgal etmediği bir Low-Mid aralığına doğal olarak oturuyor, hiçbir ayar yapmana gerek yok. Tonmeister çok tecrübesiz değilse güzel tınlar.

Ama artikülasyonu düşük oluyor bu tonun. Solo / melodik çalacaksan da Jazz Bass’ın köprü manyetiği gerekiyor.

Çok yönlü gitarlar, uzman gitarların tonunu birebir vermeyebilir

Benim tecrübeme göre, çok fazla ton çeşitliliği olan gitarlar mesela A modeline, B modeline, vs yaklaşabiliyor ama birebir aynı tonu vermiyor.

Mesela “İki uzmanı birleştireyim, Precision Bass’ımın köprüsüne Jazz manyetiği takayım” denebilir ama o iş de öyle olmuyor.

  1. Devreye bir manyetik daha girince, sesini kıssan da tonu etkiliyor
  2. Köprü manyetiğinin yanında, onu destekleyecek sap Jazz manyetiği yerine Precision manyetiği olunca; ton çok ince / teneke kalabiliyor

PJ her şeyi çözseydi bugün başka hiçbir bas satılmazdı. Maddi veya lojistik kaygısı olmayan profesyonellere bakıyorsun, hala Precision veya Jazz çalınıyor, demek ki olmamış.

Bence aynısı; Les Paul, Strat, Tele, vs için de geçerli. 2 veya 3 tanesinin tonunu aynen verecek gitar olsaydı tüm profesyonellerde onu görürdük.

Birebir aynı tonu vermeleri şart mı?

Çok yönlü gitarın öykündüğü uzman gitarların tonunu birebir vermesi gerekiyor mu? Şart değil tabii ki. Hem bu kadar ince farklar mikste anlaşılmaz; hem de senin kendini illa %100 Strat köprü tonunda ifade etme zorunluluğun yok. Benzer bir frekans aralığına oturuyorsan iş görür.

Bu iş kendini ifade işi. Birebir Strat, Les Paul, vb tonu vermek zorunda değil kimse. Müziğine ve grubuna uygun, duygusunu ifade edecek ton vermek önemli.

Ton = yazı fontu gibi, istediğin fontu kullanırsın hikayene uygunsa.

İşin en ucunda subjektif görüş/kanaatten bahsediyoruz. Her Sound’un uyduğu veya uymadığı yer muhakkak çıkacaktır. Manyetiği bırak, tencereyi tavaya vursan bile durum bu.


Posted

in

, ,

by

Tags:

Comments

Leave a comment