Java Mı .NET Mi

Java ile .NET’in avantaj ve dezavantajlarını Programcılık Mantığı adlı kitabımda karşılaştırmıştım. Bu karşılaştırmanın küçük bir özetini ifade etmek gerekirse;

.NET Avantajları:

  • Microsoft işletim sistemlerinde hızlı çalışır
  • Standart tek bir geliştirme aracı vardır ve kullanımı çok rahattır (Visual Studio)
  • Birden fazla dil kullanılabilir (Visual Basic, C#, J#, vs).
  • Microsoft tarafından çoook uzun bir süre desteklenecektir

    .NET Dezavantajları

  • Sadece Microsoft platformlarında çalışır

    Java Avantajları

  • Kodu bir kere yazarsın, VM’i olan her işletim sisteminde çalışır (Windows, Linux, Mac Os, vs)
  • IBM, SAP, Sun, Oracle gibi firmalar (Microsoft dışındaki bütün yazılım firmaları diyelim) ürünlerinin önemli bir kısmını Java ile geliştirir

    Java Dezavantajları

  • Yavaş çalışır
  • Tek bir dil kullanılabilir (Java)
  • Piyasada çok çeşitli ve birbirinden çok farklı geliştirme araçları vardır. Mesela Borland Jbuilder’ı tanıman, IBM Websphere’in başına oturur oturmaz Java yazmaya başlayabileceğin anlamına gelmez.
  • Şimdi; “.NET mi Java mı”, net bir cevabı olmayan bir soru. Aslında programcılığı kariyer olarak düşünüyorsan, her ikisine de aşina olman gerekir diye düşünüyorum. Bugünlerde piyasadaki iş ilanlarına bakarsan; .NET’e olan talebin Java’dan daha popüler olduğunu görürsün; yukarıda saydığım avantajları, piyasada sadece Windows’u hedefleyen orta (ve belki bazı büyük) ölçekteki işlerde .NET’in tercih edilmesine yol açıyor kanımca. Ama bu seni aldatmasın – Microsoft harici kurumsal bir yazılım söz konusu olduğunda, eğer çalıştığın platformun standartları Java çerçevesinde yazıldıysa, ek geliştirmelerin de Java’da yapılmasının sayısız avantajı olacakır. Birden fazla platformda çalışması istenen bir yazılım söz konusu olduğunda ise Java neredeyse kaçınılmazdır.

    Ama bu konuda çok da kaygılanmana gerek yok bence. .NET & Java platformları ve C# & Java dilleri birbirine o kadar çok benzer ki, birini öğrendiğinde diğerini de öğrenmiş olursun neredeyse. 1-2 yıllık C# programcılığının ardından; Java ile SAP’den veri çekip form üzerinde gösteren bir program yazmam sadece 1-2 saatimi almıştı.

    Benim sana tavsiyem, .NET üzerine kaynak & yardım bulmanın kolaylığını da düşündüğümüzde, ilk etapta .NET üzerine yoğunlaşman. C# ile Windows uygulamaları, Web siteleri ve Web servisleri yazar hale gelip veritabanı erişimi konusunda da tecrübe sahibi olduktan sonra, aynı şeyleri Java’da da yapmaya başla. Çok kısa sürede çok hızlı ilerlediğini göreceksin. Programcılık Mantığı adlı kitabımdaki örneklerde, aynı çıktıyı üreten birçok programı hem C#, hem de Java’da yazmıştım; onları da kıyaslayabilirsin.

    Umarım yardımcı olabilmişimdir.


    Posted

    in

    , ,

    by

    Tags:

    Comments

    Leave a comment